Julklappar för barn 0-2 år


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till lekmer och bamba.

Julen är barnens högtid, en tid av förväntan, spänning, sällskap, magi och glädje. Den pirrande känslan på julaftonsmagen som skapas av ovetskapen om vad tomten kommit med och lagt vid julgranen under natten. Och den förväntan som finns när det väntas en hel dag med kärlek och värme att se fram emot omringad av vänner och familj.

Att veta vad man ska ge till barnen i den uppsjö av leksaker, kläder och inredning vilket kan kännas som en omöjlighet. Vi på prylar till barnen har därför valt att ge er våra bästa tips på julklappar för barn i olika åldrar med fokus på presenter som passar alla.

I denna artikel kommer vi fokusera på julafton för de allra minsta barnen mellan 0 – 2 år. Det kan vara svårt att komma på vad man ska köpa till de minsta barnen, men faktum är att det finns en uppsjö av leksaker även för de allra minsta. Barns interaktionsförmåga, kreativitet och nyfikenhet är något de föds med och därför har vi valt att fokusera mycket på att vidareutveckla dessa kunskaper i våra tips till er. Vi tycker det är viktigt att barnet får utveckla alla deras färdigheter samtidigt som ni föräldrar eller andra vuxna kan vara med tillsammans med barnet för att skapa samspel och en mysig stund tillsammans.

Läs även våra andra tips för julklappar till barn mellan 3-4 år , 5-7 år och 8-12 år.

Gåvagn


En perfekt present till det lilla barnet som ännu inte lärt sig gå – eller precis lärt sig ta sina första stapplande steg. En gåvagn är den perfekta julklappen för det mindre barnet som skapar enklare förutsättningar att lära sig ta sina första steg. Har barnet precis börjat gå kan gåvagnen fungera som en trygghet och stöd i övningen på att lära sig hålla balansen och barn älskar att lasta leksaker på gåvagnen och ta med sig runt i huset. Flera av gåvagnarna har ett ställbart handtag och en justerbar bromseffekt som gör att gåvagnen kan anpassas just efter ditt barn.

Duplo


Bidra till barnets kreativitet med LEGO DUPLO som är till för de små barnen och ger dem chansen att uppleva det roliga och lärorika med att bygga med LEGO DUPLO. LEGO DUPLO har en mängd olika variationer från både baspaket med vanliga byggklossar till paket i teman. DUPLO zoo och DUPLO bondgård lär barnet både bygga med LEGO och samtidigt öva på djurens olika läten. Det finns också teman som LEGO brandstation och LEGO polis för barnet med större intresse för fordon och yrken. Med DUPLO LEGO får barnet utforska sin egen fantasi och utveckla sin kreativa förmåga samtidigt som det är ett mysigt och roligt sätt att umgås på.

Tågbana


Tågbanor i trä är en spännande leksak som kan följa barnet i flera år framåt. Tågbanan kan ändras och förlängas på alla möjliga sätt, det är bara fantasin som sätter gränserna. Genom att koppla ihop mindre bitar kan barnet skapa olika former och längder på banan vilket gör att intresset håller sig under en lång tid och utvecklar barnets logiska och kreativa förmåga.

Den klassiska tågbanan i trä är ett måste i barnets rum. Tågbanorna finns i mängder av utföranden och skapar timmar av kreativitet, lek och skoj. Tågbanorna bidrar inte bara till kreativitet utan är också ett inlärningstillfälle för barnet att lära sig nya ord. Tågbanorna kommer med tillbehör som traktorer, tunnlar, polisstationer, båtar och det går att skapa flera olika scenarion att leka utifrån. Andra byggtillbehör som gör leken ännu roligare är korsningar, viadukter, lyftkranar och tågstationer. Vill man inte ha tågbanan över hela golvet finns det även tågbord att köpa som är en plats för att skapa en rejäl tågbana på ett lägre bord och tillhörande värld. När barnet blir lite äldre är det perfekt att komplettera med batteridrivna vagnar eller tillbehör med magnetiska element som exempelvis en traktor med timmerstockar som last som kan lyftas i och ur med en magnetisk kran.

Sittpuff/fåtölj


Har barnet kommit till den åldern att det som visas på tv börjar bli intressant och faktiskt vill sitta ned och kolla en stund? Men är barnet ännu lite för liten för att ta sig upp och ned ur soffan på ett säkert sätt? Varför inte köpa en sittpuff eller fåtölj till vardagsrummet eller som en inredningsdetalj till barnets lekrum? I vardagsrummet är en sittpuff eller fåtölj till barnet ett säkrare ställe där barnet kan sitta och kolla på film och i sitt rum blir det en fin inredningsdetalj men också något som barnet kan krypa upp i för att bläddra i sina böcker.

Byggklossar


Rom byggdes inte å en dag, men med byggklossar kan det göra just det. Känslan att färdigställa ett bygge är lika härlig som att riva ned allt.  Klossar är en pedagogisk leksak som bidrar till barnets kreativitet och utveckling. Klossarna finns i olika former och färger vissa även med magnetiska funktioner för de minsta byggarna. Att bygga med klossar passar från det att barnet är runt ett år och sedan många år framöver. Hemma hos oss använder vi klossarna till allt från att bygga spännande tunnlar över tågbanan till att skapa hus till smådjuren och parkeringshus till leksaksbilarna. Här hemma bygger storebror upp och lillasyster river ned, en aktivitet som passar hela familjen med andra ord. Det är bara fantasin som sätter gränserna!

Bokhylla


Redan från födseln lär sig barnet att interagera med andra och utvecklar förmågan kring det sociala samspelet när vuxna läser högt för barnet. Genom att läsa en spännande bok får barnet utlopp för sin inbyggda nyfikenhet och lär sig att koncentrera sig och utöka ordförrådet. Barnet får även hjärngympa i form av komplexa tankar, logik och humor.

Läsning är det bästa sättet att lära sig saker, ta reda på saker, utöka sitt ordförråd, inhämta kunskap och nya idéer men också en stund man kan umgås tillsammans. En bokhylla att samla alla barnets böcker i när lässtunden är slut för dagen är det perfekta komplementet till barn rummet. Det finns allt från bokhyllor som står på golvet så att barnet själv kan nå böckerna till fina väggbokhyllor som ger barnet en bra överblick över vilka böcker som finns att välja mellan.

Pussel


Stimulera barnets kognitiva färdigheter med ett pussel. Pussel är utmanande, roligt och en fantastisk aktivitet att göra tillsammans med ditt barn. Det finns ett stort urval med spännande teman. Lär barnet former, färger, djur och fordon genom att upptäcka olika pussel. Pussel i de enklare utformningarna med hela bitar som ska sättas i ramen lämpar sig för barn strax efter 1 års ålder.

Babygym


För de allra minsta som ännu inte blivit så gamla är babygym den perfekta julklappen. Stimulera till lek och utveckling med färgglada leksaker att titta och känna på. Babygymmen finns i många olika färger, material och varianter. Du kan hitta babygym i många olika utföranden som babygym i plast, trä eller i mjukt material. Babygymmen finns från 0 år men vissa är rekommenderade först från 6 månaders ålder och kan bidra till lek och glädje ända upp till ett års dagen. Många av babygymmen går att praktiskt montera ihop om man inte vill ha det framme hela tiden utan istället lägga undan det. En annan praktisk detalj är att det på många av babygymmen går att montera bort endast lekbågarna vilket istället ger det lite större barnet en lekmatta att fortsätta leka och lära på men med andra leksaker.

Aktivitetsleksak


Lek är pedagogiskt och lärorikt oavsett ålder. De första månaderna görs i babygymmet blir aktivitetsleksaker mer av intresse upp mot 4 månader. Här blandas färger med former och ljud för att inspirera barnet till lek och nyfikenhet. Den första aktivitetsleksaken att köpa till ditt barn tipsar vi om att satsa på något färgstarkt som barnet enkelt kan fästa blicken på, en leksak som är greppvänlig och inte väger för mycket så att barnet enkelt kan undersöka leksaken.

En annan bra egenskap är att satsa på mjuka leksaker då barnet ännu inte riktigt lärt sig hålla i leksaken och man får räkna med att den åker i golvet ett antal gånger. En virkad skallra från natureZOO, ett prassligt gosedjur eller den populära Oball Boll Skallra är endast några av de mängder av alternativ som finns att välja på. Vidare är aktivitetsspeglar bra för de minsta barnen som gör det roligare att öva att ligga i magläge. När barnet blir upp mot året kan man istället leta efter lite mer utmanande leksaker som plocklåda där barnet får öva på att lägga klossar i en låda, plocktorn eller en bultbräda.

Måla/Skapa


Barn har en egenskap de vinner över vuxna i överlägset: kreativitet. Barns kreativitet är enormt fascinerande och inspirerande för vuxna att se på. Rita, måla och pyssla är för alla åldrar, bara man anpassar det efter barnets förmåga. Så köp en plastduk, klä av barnet, ställ fram fingerfärg och låt barnet få kladda! Dessa fantastiska mästerverk kanske till och med blir en fantastisk tavla att sätta upp hemma.

Nattlampa


Skapa en avslappnande miljö i barnets sovrum och skapa en trygghet med en nattlampa. Nattlampor finns i flera olika utföranden som färger, former, spelar musik eller projekterar stjärnhimlar i taket och med en mysig belysning. Välj en kombination av funktioner som du tror skulle passa ditt barn bäst. Tänk på att nattlampor med funktioner som ljus och ljud också kräver batterier.