Tips på sällskapsspel för barn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till lekmer.se

Sällskapsspel är något som är roligt för hela familjen stora som små. Att samlas framför köks eller vardagsrumsbordet för att spela ett spel är speciell känsla. Sällskapsspelen som vi tipsar om här är lämpar sig bäst från 5 – 8  års ålder beroende på hur barnen kan ta till sig informationen som finns i spelen. Men givetvis är spelen roliga för hela familjen oavsett hur gammal man är.

Vad ska jag tänka på när jag ska köpa sällskapsspel?

Det finns några nyckelfaktorer att tänka på innan man ska köpa sällskapsspel, hur många är man oftast som kommer spela spelet. De är smart att köpa ett spel som man kan vara 2 på, då kan man vara en förälder och  ett barn eller 2 barn som spelar tillsammans. Spel för 3 eller fler blir ofta mindre använda då det krävs fler personer för att komma igång med dem.

Ålder eller svårighetsgrad på sällskapsspelet är också en viktigt att kolla upp. Åldersgränsen är ofta bara en generell rekommendation men det kan ofta gå bra att spela för de som är något år mindre beroende på svårighetsgrad.

Tiden det tar att komma igång och tiden det tar att spela sällskapsspelet är också viktigt att tänka på. För barn som är otåliga och vill komma igång snabbt är det bra med enkla spel som både går snabbt att komma igång med och att spela.

Våra favoriter

försvunna diamantenVi rekommenderar!

råffällan barnspelFör De Minsta!

uno barnspelPerfekt till semestern!

försvunna diamanten

försvunna diamanten
Det klassiska sällskapsspelet som passar hela familjen. Spelet är rekommenderat till barn från 6 år, men går att spela från tidigare år med lite förenklade regler så att det går snabbare och blir lättare att spela. Spelet kan ta allt från några minuter till 30 minuter (kan även ta längre tid om man har maximal otur).

Ett enkelt spel men väldigt roligt i jakten på diamanten vem som hittar diamanten, går att ändra lite på regler för att spelet ska bli enklare alternativ gå snabbare beroende på vem man spelar med. Passar för 2 -5 spelare.

Labyrint 2.0

labyrint barn spel
Det populära barnprogrammet finns nu som version 2 av sällskapsspelet. Spelet är uppbyggt på 4 olika utmaningar, det är så att säga 4 olika spel i ett. De olika spelen har inget att göra med varandra så att man kan hoppa fritt mellan dem. Den enda gemensamma nämnaren är att man får livspuckar (som i riktiga programmet). Sällskapsspelet är rekommenderat från 6 år, men 3 av utmaningarna går att göra med 4 – 5 åringar.

Ett litet annorlunda men roligt spel tycker vi som har testat, snabba omgångar och flera olika utmaningar gör att man inte tröttnar på det här barn sällskapsspelet. Spelet passar till 2-4 spelare.

OPERATION

operation barn spel
Ett litet annorlunda sällskapsspel jämfört med de klassiska brädspelen där man slår med tärning och går runt på en spelplan. I det här spelet ska man operera en patient som har krämpor. Med hjälp av en pincett ska plocka bort ben ur små öppningar i patientens kropp. Nuddar man sidorna så tjuter larmet och det är nästa persons tur att försöka. Spelet är rekommenderat från 6 år, men går bra att spela från lite lägre åldrar men då får man vänja sig vid att larmet tjuter till.

Roligt och lite annorlunda spel som passar bra när man vill spela något som går lite snabbare. Ett spel som passar bäst till 2 personer även om det går att vara fler.

rÅTTFÄLLAN

råffällan barnspel
Enkelt sällskapsspel där man låser fast pjäserna med en bom och så ska man plocka ut de lösa pjäserna utan att bommen rör sig. Spelet är enkelt att förstå så det passar även 4 åringar även om det är rekommenderat från 5 år. Lagom för 2 – 3 personer, men går att vara så många som 6 stycken om man vill.

uno

uno barnspel
Ett roligt och klassiskt kortspel, är ett sällskapsspel som aldrig går ur tiden. Passar bra för hela familjen. Rekommenderat från 7 år, men fungerar bra från 5-6 år. Man kan vara 2 – 10 spelare, men 3 – 6 spelare är ett lagom antal spelare.

KALAHA

kalaha barnspel
Kalaha är ett spel med enkla regler som gör att det går snabbt att komma igång. Spelet kanske har enkla regler men kräver en bra taktik för att vinna över sin motståndare. Spelet är rekommenderat från 8 år, men fungerar bra från ca 6 års ålder. Kalaha spelas av 2 spelare.