Bästa understället till barn

barn med underställ
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till  Polarn O. Pyret, Cubus, Reima, Outnorth & Lekmer

Oavsett om ditt barn håller värmen bra eller dåligt så är underställ ett måste när man ska vara ute länge i kyligare väder. Men att välja det bästa understället till barn är inte det lättaste om man inte vet vilka material som är de bästa. Vi på prylar till barnen har gjort en lättläslig guide på hur man ska tänka kring material och tipsar om några olika underställ så att du kan hitta bästa understället till ditt barn.

Lager på lager principen är ett välkänt uttryck hos föräldrar. Men spelar det någon roll vad lagren består av? Faktum är att det kan göra stor skillnad vad du klär på dina barn och hur länge ni kan vara ute utan att bli kalla. Vi kommer här tipsa om det första lagret barnen bör ha på sig nämligen understället.

Det viktigaste när man köper ett underställ är att tänka på att inte använda ett underställ som är gjort i bomull. När barnet leker och blir varm drar bomull åt sig fukten vilket gör att kläderna blir blöta och gör att barnet snabbt kommer börja att frysa. Tumregeln är att desto mer intensiv aktivitet som ska utföras desto mer syntetiska material bör plagget innehålla. Givetvis bör man också ta hänsyn till om barnet är lättfruset eller inte och beroende på det köpa något tjockare eller tunnare underställ.

Läs även våra andra tips för mellanlager och skalkläder.

Underställsmaterial till Låg-medel aktivitet

Ullunderställ

Ska ni vara ute en hel dag men inte göra några större fysiska ansträngningar är ullunderställ bra. Underställ i ull lämpar sig för utflykter med små pauser eller längre stillasittande stunder då det ger bra värmeegenskaper. En variant av ull är merinoull vilket är en naturprodukt som skapar ett luftrum mellan kroppen och plagget vilket gör att värmen inte leds bort och skapar en bra värmeisolering. Istället för att suga upp fukten som bomull gör, transporteras fukten genom ullen till utsidan som gör att barnet håller sig torrt. Merinoull är dessutom självrenande, luktar inte och kliar inte mot kroppen. Ullplagg mäts i g/m2 och ju högre siffra desto tjockare är plagget. Tunnare plagg räknas runt 100-150 g/m2, medel runt 180-200 g/m2 och riktigt tjocka runt 250 g/m2.

Underställsmaterial till Medel-hög intensitet aktivitet

Syntetunderställ

Syntetunderställ finns i flera olika varianter som polyester, polypropen, polyamid med flera. De fungerar på samma sätt som ull och binder inte heller fukt utan transporterar den istället ut genom plagget. För att få en sådan bra effekt som möjligt ska understället sitta tight mot kroppen för att kunna transportera fukten utan att det hinner lägga sig som ett kallt lager på huden. Syntetunderställ värmer inte under exempelvis kalla väderförhållanden utan fungerar i stället för att bibehålla kroppsvärmen.

Hybridunderställ

Hybridunderställ är det perfekta valet för en heldag i skidbacken, det är ett underställ med ’två lager i ett’ vilket är en kombination av naturfiber och syntetiska fibrer som ger fantastiska egenskaper. Den innersta lagret närmast huden är av syntet vilket gör att det effektivt transporterar ut fukt och svett så du håller dig torr medan det yttre lagret av merinoull ger värme.

Tips på ullunderställ

Underställ i ull lämpar sig för kalla dagar i lekparken, långa dagar utomhus eller kanske för en vandringstur i skogen eller i fjällen. Nedan följer några tips på underställ i ull.

Polarn O. Pyret

polarn och pyret ullunderställ
Polarn och pyret erbjuder flera olika typer av underställ till barn i 100% ull. Underställen finns i två delade set, bodys och overaller. Polarn och pyret erbjuder inte bara underställ i flera olika modeller utan de finns även i flera olika färger och mönster.

Cubus

ullunderställ från cubus

Cubus har en helt egen kollektion i 100% merinoull. Utöver de klassiska underställen har de även tagit fram kläder i 100% merinoull. Här hittar ni både underställ som första lager samt kläder i denna fantastiska naturprodukt.

Tips på syntetunderställ

Syntetunderställ lämpar sig bäst till aktiviteter i medel till hög intensitet där man inte ska vara stillastående längre stunder.

Reima

Syntetunderställ Reima

Reima underställ i 100% polyester med storlekar från 100 till 170. Passar till mer intensiva aktiviteter än lågintensiva aktiviteter. Understället är gjort i stretchigt och bekvämt material med sömmar som inte skaver

Craft

Syntetunderställ från craft

Craft underställ i syntet med storlekar från 74/80 till 158/164. Plagget fungerar för de flesta vinteraktiviteter men syntet materialet gör att det är mest lämpligt för mer aktiva och intensiva dagar utomhus i kylan. Det kanalstickade materialet ger en effektiv fukttransport så att man inte börjar frysa när man tar en kortare paus i kylan.

Tips på hybridunderställ

Hybridunderställ är perfekt för en heldag ute i skidbacken. Med ett inre lager av syntet som transporterar bort fukt så håller det yttre lagret av merinoull värmen.

Lindberg Junior

Hybridunderställ från lindberg

Underställ från Lindberg Junior merino är tillverkat i 70% merinoull 30% polyester. Ett hybrid underställ som försöker ta fram de bästa med merinoull och syntet materialet. En bra underställ för dig som tänkt att använda understället till aktiviteter både aktiviteter som är mer intensiva och lugna. Finns i storlekarna 80 – 160.

Helly Hansen

Hybridunderställ från HellyHansen

Helly Hansen är ett underställ med den unika Lifa-fibertekniken som närmast huden håller dig torr med en utsida i förtklassig merinoull som har överlägsna isolerings- och fukttransportegenskaper. Plagget innehåller 57% Merinoull, 43% Polypropen och finns i storlekar 86- 164.