Cyklar 2-4 år

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Lekmer och Cykloteket.

Är det dags för ditt barn att få en egen cykel att lära sig cykla på? Det finns mycket att tänka på när ditt barn ska lära sig att cykla. Vi på Prylar Till Barnen har valt att dela med oss av några tips och recensioner på några utvalda cyklar med stödhjul i åldern 2-4 år. Vi hoppas det kan hjälpa dig i valet av ditt barns första cykel.

Det första du behöver göra när du hittat en cykel till ditt barn att att börja med att lära barnet hur bromsarna fungerar på en gång. Istället för att riskera att barnet får upp hög hastighet och kör av vägen eller in i någonting, se till att lugnt och metodiskt lära barnet bromsens funktion först. För de små barnen kan handbromsen vara trög att använda och det är därför oftast enklare att börja med att lära barnet hur fotbromsen fungerar. Men det är bra om barnet även vet hur handbromsen fungerar, så försök introducera det när det passar.

Om barnet ska börja cykla med eller utan stödhjul är helt upp till dig och ditt barn. Det kan vara lättare att montera av stödhjulen och låta barnet skjuta på fart, likt en balanscykel (eller att helt enkelt köpa en balanscykel till att börja med). Medan andra föredrar tryggheten i att ha stödhjulen att börja med. Många väljer att först börja med en springcykel för att senare när barnet är 3-4 år gå över till en vanlig cykel med trampor och stödhjul. Det som är viktigt att tänka på med stödhjulen är att de inte ska sitta helt i marken och höja ju säkrare barnet blir på att hitta balansen.

När ni är ute och övar på att cykla så se till att öva på ställen fritt från trafik. Barn är impulsiva och har inte heller lärt sig förmågan att se sig om åt båda hållen innan barnet fortsätter cykla. När barnet ska lära sig cykla ska det vara en oväxlad cykel, vi på Prylar Till Barnen har därför endast valt ut sådana cyklar i denna jämförelse. Vi har även satt ihop en tabell över mått som du kan utgå ifrån när du ska välja storlek på cykeln till ditt barn. Men en tumregel är att barnets fötter ska nå ned i marken då sadeln är den lägsta positionen och det är även viktigt att barnet kan nå fram till styret ordentligt.

Hjulets mått Längd Ålder
Springcykel 10″ 60-105 cm 2-4 år
Springcykel 12″ 80-105 cm 3-4 år
12″ 90-105 cm 3-5 år
14″ 95-115 cm 3-6 år
16″ 100-120 cm 4-7 år
20″ 115-125 cm 6-8 år
24″ 125-145 cm 7-11 år
26″ och uppåt 140 cm och uppåt 11 år och uppåt

Det är såklart viktigt med en cykelhjälm till ditt barn och där gäller det att köpa en cykelhjälm som är CE-märkt och godkänd enligt standarden SS-EN 1080. För barn upp till 7 år rekommenderas småbarnshjälmen som har grönt spänne. Det gröna spännet har en funktion som gör att det löser ut vid en dragkraft som är minst 9 kg och högst 16 kg för att spännet ska lösas ut om barnet skulle bli hängande i hjälmen. Cykelhjälmen ska sitta skön, täcka hela huvudet -alltså både panna och bakhuvud. Se också till att hjälmen inte är för stor så den glider omkring på huvudet, då kommer den inte fylla sin funktion om barnet skulle råka ramla.

Våra favoriter
Vi rekommenderar!

rosa cykelPremium!

Dino Bikes

En rolig cykel med bildmotiv för att göra första cykelerfarenheten lite roligare. Dino Bikes kommer med bildmotiv av antingen Disneys Frost eller med Spider-Man beroende på vad er lilla cyklist gillar. Cykeln från Dino Bikes har stödhjul som är enkla att ta av och på med både justerbart styre och sadel. Cykeln är utrustad med fotbroms och handbroms. Cykeln med Frost-motivet kommer med en cykelstol för favoritdockan och en cykelkorg att samla roliga saker i. Cykeln med Spider-Man-motivet kommer med en vattenflaska under sadeln och en cykelkorg.

Stoy Classic

Stoy Classic är en stilren och elegant cykel som finns att välja på i färgerna peach, vit, ljusrosa och svart. Stoy Classic har både handbroms och fotbroms. Stödhjulen är enkla att ta av och på. Styret är utrustad med en ringklocka och på ekrarna finns reflexer för att synas ordentligt ute på gatorna.

Stoy Cruiser


Stoy har även en annan modell som de namngett Cruiser. En lite annorlunda modell jämfört mot deras Classic och finns i färgerna svart, vit, grön, gul och röd. I övrigt är det samma funktionalitet som på Classic-modellen. Stoy Cruiser har en rinklocka och reflexer och ert barn kan bromsa aningen med handbromsen eller fotbromsen.

Volare Batmancykel

batmancykel
Prisvärd barncykel med batman utseende av bra kvalité. Cykeln är gjord i tålig metall med rejäla stödhjul som enkelt kan monteras bort och utrustad med både fotbroms och handbroms. På styret finns även en ringklocka.

Frog 40

rosa cykel
Barncykeln Frog 40 är en riktigt snygg design tillverkad i lätt aluminum. Stödhjul kan enkelt monteras på cykeln och den är utrustad med både fotbroms och handbroms. Frogs barncyklar är av högstkvalité och är gjorda efter barns fysiska behov och förutsättningar. Cykel finns i flera färger!